Panama – världens bästa land att pensionera sig i!

Det internationella magasinet ”International Living” gör varje år en grundlig undersökning över vilka länder som är de bästa att pensionera sig i. I år har framtagningen av rankingen varit mer grundlig än någonsin och tagit hänsyn till tio olika faktorer.

De faktorer som undersökts är följande:
1. Köp och hyra hus
2. Rabatter och fördelar för pensionärer
3. Visa och uppehållstillstånd
4. Levnadskostnader
5. Att passa in i samhället och träffa spännande människor
6. Underhållning, nöjen och säkerhet
7. Sjukvård
8. Möjlighet till hälsosam livsstil
9. Infrastruktur
10. Klimat

Efter att väga samman ovanstående punkter fick Panama högst poäng och valdes till världens bästa land att pensionera sig i.

Man beräknar att över 50000 personer från USA har bosatt sig. Därtill bosätter sig många i Panama från Kanada, Israel, Kina och Europa. Det finns stora ”expat communities” i Panama och det är alltid enkelt att träffa spännande människor från hela världen.

Fördelar som lyfts fram i International Living är bland annat att Panama har två kuststräckor (både Atlanten och Stilla Havet), det är billigt, en sjukvård i världsklass, enkelt att passa in och vacker natur.

Panama placerar sig mycket högt i samtliga undersökta kategorier men allra högst i att det är enkelt att få visum, skatterabatter, underhållning, nöjen och säkerhet.

Indexet har uppmärksammats av bland annat BBC och DI.

Hur man har tagit fram indexet finns att läsa på https://internationalliving.com/2016/01/the-best-places-to-retire-2016/.