Så här får du dina pengar att växa

Så här får du dina pengar att växa

Just du är kanske en person som har koll på din privatekonomi och har en tydlig struktur för hur du ska fördela pengarna som kommer in på kontot varje månad. Du har med stor sannolikhet ett uppsatt sparmål och funderar ofta på investeringar, din pension och framtiden i största allmänhet. Du är aktiv på börsen och har en hel del kunskaper om sparande i olika former. Trots det vill du kanske veta om du är på rätt spår för att få dina pengar att växa över tid?

Här kommer några viktiga saker som du kan börja med att checka av:

 1. Du har en ekonomi som gör det möjligt för dig att lägga undan 10 procent av din lön varje månad.
 2. Varje månad börjar du med att betala till dig själv först (minst 10 procent men helst mer om du kan).
 3. Du har en sparbuffert för oförutsedda utgifter på minst två månadslöner efter skatt.
 4. Du betalar dina lån, räkningar och andra fasta utgifter, och köper mat och annat du behöver i vardagen innan du köper annat du önskar dig.

Grattis. Om du uppfyller ovan nämnda krav är du på rätt väg till ekonomisk trygghet och har möjlighet att få dina pengar att växa ännu mer.

Hur investerar du?

Jan Bolmeson är rikedomscoach och författare till boken ”Gör ditt barn rikt”. I sin omtalade blogg RikaTillsammans ger han kloka råd och konkreta tips om privatekonomi för att du ska tjäna mer pengar, få en bättre ekonomi och bli rikare. Han menar, precis som de gamla babylonierna lärde ut för redan 4000 år sedan, att din uppgift som pengarnas herre är att ta väl hand om dina pengar. Det är en uråldrig princip som gäller i allra högsta grad än idag. Hur väl dina pengar mår avspeglas i den avkastning som de ger. Pengarna kan ha lite olika jobb, och precis som i verkligheten så är vissa mer välbetalda än andra.

Bildtext: Siffrorna i tabellen är framräknade av Jan Bolmeson och den gemensamma nämnaren är att de ärgenomsnittssiffror över perioder på ungefär 5-10 år.

Det betyder att om dina pengar arbetar på ett av följande jobb i 10 år så kommer du att i genomsnitt, med mycket stor sannolikhet att få den avkastning som står under respektive stapel.

”Mitt övergripande mål är att ha en genomsnittlig årlig avkastning om ca 7.00 – 8.00 procent per år. Det är en avkastning som jag är jättenöjd med. Poängen som den uråldriga principen försöker göra är således att skapa dig ett överskott i din ekonomi och sedan investera det överskottet på ett klokt sätt till en god avkastning. Det vill säga – sätta pengarna i konstant arbete.”

–  Jan Bolmeson

Räkneexempel:
En person som tjänar enligt medianlönen i Sverige ligger på ca 25 000 SEK innan skatt. Det motsvarar ungefär 19 000 SEK efter skatt vid jämkning. Jan utgår från att personen lägger undan 15 procent av sin lön varav 10 procent går till investeringar. Det blir då ca 1 900 SEK per månad eller ca 23 000 SEK om året att investera.

Vidare gör Jan även följande antaganden:

 1. Pengarna jobbar i ett investeringssparkonto som ger en procent årlig skatt på kapitalet.
 2. Avkastningen per år är 8 procent och all avkastning återinvesteras.
 3. Personen har ett startkapital om 50 000 kr.
 4. Personen i fråga har en årlig löneökning om 1.00 procent per år enligt de flesta kollektivavtal.

Sedan använder han sin ränta-på-ränta-kalkylator och då får vi fram följande två grafer.

Den första grafen beskriver utvecklingen av din totala förmögenhet. Det vill säga själva sparandet inklusive den återinvesterade avkastningen.

Om vi skulle göra om samma experiment utan någon avkastning, det vill säga att man bara hade sparat pengarna på ett konto utan att sätta dem i arbete, då hade grafen sett ut så här:

Vikten av ränta-på-ränta

Även kallat för en av de starkaste krafterna i universum enligt Albert Einstein. Poängen är att pengarna du investerar jobbar ihop en avkastning under ett år. Nästkommande år arbetar de nya pengarna och får en nya avkastning, som i sin tur ger ännu mer avkastning och så vidare. Enkelt förklarat enligt Jan Bolmeson kan man säga att ränta-på-ränta-effekten påverkas av:

 1. Tiden som pengarna får jobba ifred (långsiktighet är a och o)
 2. Avkastningen (eller räntan) som de jobbar för
 3. Det initiala startbeloppet
 4. Skatten som du behöver betala till staten

Du kan alltså ställa dig frågan: Hur lång tid tar det innan jag blir ekonomiskt oberoende? Enligt de tidigare antagandena (räkneexemplet) blir genomsnittssvensken ekonomiskt oberoende på 35 år. Har du ett större startkapital och kan spara mer per månad går det såklart snabbare.

Lägg inte alla ägg i samma korg

Diversifiering – en strategi som går ut på att sprida riskerna för att undvika att förlora pengar. Att investera i bolag, i olika sektorer, är ett exempel på hur du kan diversifiera din aktieportfölj. Du kan också diversifiera genom att investera i olika stora företag (små, stora och medelstora), och fördela risken mellan tillväxt respektive värdeaktier samt aktier med hög direktavkastning. Men även investera i olika länder, antingen svenska företag med stor exportandel till vissa länder eller direkt i utländska företag. Många äger till exempel hus eller fastigheter i Sverige, och med tanke på att det sker förändringar på den svenska bostadsmarknaden just är det en god idé att sprida riskerna utomlands.

 

Jan Bolmeson sammanfattar

Principen för att bygga rikedom och få dina pengar att växa är enkel samtidigt som den inte är lätt. Den är enkel för att den bara består av följande steg:

 1. Skapa ett överskott i din ekonomi på minst 10 procent av dina inkomster.
 2. Investera överskott i olika investeringar med en genomsnittlig ränta om 8 procent.
 3. Låt pengarna ligga där utan att röra dem och återinvestera avkastningen.
 4. Gör om steg 1 till 3 om och om och om igen i minst 5 till 10 år.

Det som inte gör det lätt är att det handlar väldigt mycket om självdisciplin och självförtroende. Om att våga göra samma sak över tid, oavsett vad andra säger.