Ta del av fastighetsutvecklingen i en av världens snabbast växande ekonomier

Ta del av fastighetsutvecklingen i en av världens snabbast växande
ekonomier

Det som började som en segeltur runt jorden, slutade med teakodlingar och ett investeringsföretag. Johan Skålén är sedan 2006 Tectonas VD och har innan dess hunnit med en hel del. Han har seglat över Atlanten fem gånger, studerat handelsprogrammet och sjökaptensutbildningen i Göteborg och varit kapten på en båt som filmade valar under vattnet.

Efter att Johan hade seglat i Västindien och genom Panamakanalen bestämde han sig för att gå i land efter att ha spenderat fem år på olika båtar. På plats i Panama var det kärlek vid första ögonkastet. Eftersom Johan alltid haft en dröm om att starta eget företag tog det inte lång tid innan det blev verklighet. Den första affärsidén handlade om att köpa mark och odla teakträd för att sedan sälja av i mindre bitar. Under sina resor hit genom åren upptäckte han hur priserna steg för varje gång. Ekonomin gick upp med nästan tio procent per år i Panama, som också är ett politiskt stabilt land med en god demokratisk stabilitet. Det var här den nya affärsidén väcktes.

Johan Skålén berättar

 Från skog till fastigheter. Vad var det som lockade?
–  Fastigheter är en trygg och säker investering. Marknaden är bra och priserna går upp. Kassaflödet är mer ständigt jämfört med skogen. Framförallt gillar jag marknaden och området. Det ger en stabil avkastning. Det finns också en äganderätt här, och den respekteras, berättar Johan Skålén.

Tectonas affärsmodell går sedan 2014 ut på att förvärva fastighetsobjekt, bygga om dessa till flera mindre lägenheter på ca 30-35 kvm och hyra ut.

–  De som hyr våra lägenheter är framförallt människor som kommer till Panama temporärt på jobbuppdrag några år. Eller människor som flyttar till Panama City. Vi ser att behovet för små uthyrningslägenheter är jättestort eftersom Panama lockar arbetskraft från både USA, Europa och övriga Latinamerika, och utbudet av små lägenheter är väldigt litet. Dessutom har det historiskt sett i Latinamerika varit vanligt att stora familjer bor ihop under samma tak i lite större lägenheter. Nu har hela den strukturen börjat luckras upp. Dels har människorna bättre ekonomi som gör det möjligt att bo i singelhushåll och dessutom är det mer socialt accepterat att bo ihop som ogifta par jämfört med förr.

Funktionella boendemöjligheter mitt i Panama City
– Vi skapar funktionella lägenheter, enligt svensk standard, och gör det möjligt för både lokalbefolkning och inflyttade människor att bo i city till rimliga kostnader. Detta gör vardagen smidigare eftersom det blir närmare till kommunikationer, som i sin tur underlättar resandet till och från skola och arbete. Panama är i stort behov av arbetskraft och då behöver människorna som kommer hit någonstans att bo.

Varför ska man investera i just Tectona?
– Panama är en av världens snabbast växande ekonomier. De har ingen egen valuta, utan använder enbart US dollar. Därutöver får du en fastighetsinvestering som inte är korrelerad med svenska fastigheter. Fastigheter är en bra investering som ger bra avkastning. Det som är bra med Tectona är att vi har höga hyresintäkter och vi ligger på rätt marknad. Enbart hyresintäkterna är 11,5 procent av investerat kapital, och fastighetspriserna fortsätter uppåt. Bolaget har vuxit med över 1000 % (balansomslutning) sedan början av 2013. Trots en kraftig tillväxtfas gjorde bolaget vinst för 2016.